WINEandDIVE 相片分享 會員登記
2020/07/04
WINEandFOOD
主頁 公司簡介 紅酒區 紅酒活動 潛水課程 潛水活動 傳媒專訪 會員登記 友好連結 聯絡我們

   < 青雲路 -- 訪問 >

Simon 蔣 潛 水 教 練
教 水 年 資 : 5 年

Simon ( 右 二 ) 每 月 也 會 帶 團 到 海 外 潛 水 , 寓 工 作 於 娛 樂 。
在 採 訪 當 日 , Simon 帶 同 5 位 初 學 潛 水 的 學 員 , 到 西 貢 小 棕 林 海 灣 體 驗 潛 水 的 滋 味 。 「 想 潛 水 唔 一 定 要 出 國 , 其 實 香 港 都 有 好 多 潛 水 勝 地 , 好 似 馬 尾 洲 、 尖 洲 水 底 都 好 靚 。 」 學 員 C bar 說 早 前 睇 完 《 海 猿 》 , 覺 得 潛 水 好 有 挑 戰 性 , 就 想 試 學 。 「 玩 過 覺 得 好 好 玩 , 最 難 克 服 都 係 水 壓 問 題 , 因 為 潛 到 3 米 左 右 , 耳 仔 就 會 痛 , 要 學 識 點 樣 換 氣 , 將 耳 內 壓 力 排 出 , 我 會 keep 住 玩 , 之 後 考 牌 。 」

半 秒 也 不 能 鬆
Simon 教 了 5 年 潛 水 , 他 的 徒 子 徒 孫 也 有 過 百 人 , 不 過 他 在 水 底 仍 然 不 敢 有 半 秒 鬆 懈 。 「 因 為 水 底 會 遇 到 好 多 意 想 不 到 , 就 算 我 教 練 平 時 自 己 去 玩 , 都 一 定 要 有 潛 伴 ( buddy ) 。 去 陌 生 水 域 就 更 加 要 有 熟 人 帶 路 。 我 有 次 去 馬 來 西 亞 詩 巴 丹 島 潛 水 , 潛 入 一 個 洞 , 明 明 入 去 時 得 一 個 洞 口 , 點 知 入 到 去 一 回 頭 , 見 到 有 幾 十 個 洞 口 , 如 果 當 時 冇 教 練 帶 住 , 真 係 唔 知 點 游 番 出 去 。 」
他 說 意 外 多 是 疏 忽 引 致 , 好 像 他 曾 聽 聞 有 潛 水 員 上 水 時 被 水 面 的 快 艇 撞 倒 , 送 院 後 不 治 的 新 聞 。 「 我 每 次 升 上 水 面 前 , 都 會 先 放 一 個 浮 標 上 去 , 顯 示 將 有 潛 水 員 升 水 , 等 其 他 玩 水 上 活 動 人 唔 會 駛 近 我 。 」
另 外 , Simon 亦 會 經 常 留 意 水 壓 和 氣 壓 表 。 「 人 玩 到 忘 形 , 冇 留 意 氣 壓 表 , 有 時 會 用 晒 氧 氣 都 唔 知 , 咁 就 要 即 刻 用 潛 伴 後 備 氧 氣 , 兼 即 時 上 番 水 面 。 」

最 快 兩 年 做 教 練

初 級 的 學 員 要 先 在 泳 池 學 習 後 , 才 可 以 出 海 。
Simon 笑 說 多 年 潛 水 從 來 未 出 過 意 外 , 並 非 因 為 夠 運 , 而 是 「 做 足 工 夫 就 好 安 全 」 。 他 是 在 8 年 前 到 菲 律 賓 旅 行 時 愛 上 了 潛 水 。 「 我 覺 得 海 底 世 界 真 係 好 靚 , 於 是 就 報 名 去 學 。 」 本 身 從 事 紅 酒 銷 售 經 理 的 他 , 在 香 港 修 讀 潛 水 課 程 , 3 年 內 成 功 考 取 潛 水 教 練 牌 。 「 由 初 級 到 教 練 班 , 一 共 要 讀 6 個 課 程 , 最 快 2 年 內 可 以 考 到 教 練 牌 。 其 中 最 難 就 係 潛 水 長 ( Dive Master ) 課 程 , 因 為 可 以 講 係 由 業 餘 變 專 業 , 突 然 要 幾 何 級 咁 了 解 極 多 潛 水 理 論 , 例 如 水 壓 對 身 體 影 響 , 另 外 亦 要 學 埋 急 救 , 就 好 似 你 考 會 考 , 即 刻 要 跳 級 再 考 A-level 咁 。 」
Simon 說 教 練 初 入 行 , 可 以 考 慮 私 人 執 業 或 在 潛 水 公 司 工 作 。 「 私 人 教 練 一 般 會 收 學 生 約 3 千 蚊 讀 一 個 初 級 課 程 , 收 入 視 乎 學 生 數 目 而 定 , 有 資 深 教 練 每 月 會 有 超 過 5 位 學 生 , 約 有 2 萬 收 入 。 至 於 潛 水 公 司 工 作 教 練 , 入 職 月 薪 會 有 約 萬 5 蚊 , 除 負 責 上 堂 , 亦 要 做 後 勤 維 修 、 sell 客 等 工 作 。 」 Simon 指 美 國 每 隔 半 年 會 有 2 位 考 官 來 港 主 持 教 練 執 照 考 試 , 每 次 約 有 過 10 人 考 牌 , 估 計 全 港 約 有 過 百 位 全 職 教 練 , 競 爭 算 大 。

搞 一 條 龍 引 學 生
基 於 Simon 做 開 紅 酒 推 銷 , 考 到 教 練 牌 後 , 他 便 投 資 10 萬 開 潛 水 公 司 , 做 晒 兩 瓣 工 作 , 推 銷 紅 酒 之 餘 又 sell 埋 潛 水 。 起 初 客 仔 全 部 是 經 朋 友 及 同 事 介 紹 , 建 立 口 碑 才 增 加 潛 水 課 程 , 並 招 攬 各 位 潛 水 教 練 加 入 。 而 為 了 吸 引 學 員 , 他 更 開 辦 體 驗 潛 水 團 。 「 學 生 未 玩 過 就 要 佢 畀 3 千 蚊 學 費 當 然 難 啦 , 所 以 我 會 搞 食 玩 團 , 一 日 行 程 面 , 包 約 1 小 時 潛 水 , 再 加 食 海 鮮 或 者 BBQ , 就 算 學 員 親 友 唔 想 潛 水 , 都 可 以 食 遊 船 河 , 學 員 試 過 , 通 常 有 一 半 都 會 覺 得 好 玩 , 跟 手 報 名 上 堂 。 」
雖 然 潛 水 一 年 四 季 都 玩 得 , 但 始 終 有 分 淡 旺 季 , 旺 季 為 5 月 至 10 月 , 與 冬 天 淡 季 相 比 , 學 員 比 例 為 8 : 2 。 旺 季 時 , Simon 每 星 期 也 會 帶 至 少 兩 團 學 員 出 海 潛 水 , 學 生 每 年 約 有 50 人 。 為 了 在 淡 季 增 加 收 入 , Simon 會 帶 團 到 外 地 潛 水 。 「 香 港 玩 潛 水 集 中 夏 天 , 但 到 海 外 就 冇 分 季 節 。 另 外 我 有 學 生 , 香 港 潛 到 厭 都 想 去 外 國 玩 。 其 實 好 多 潛 水 公 司 都 會 同 旅 行 社 合 作 , 組 團 後 經 旅 行 社 訂 機 票 、 住 宿 同 安 排 行 程 , 而 我 就 等 於 領 隊 , 主 要 賺 教 練 費 , 1 個 人 約 賺 300 元 , 愈 多 人 參 加 就 賺 得 愈 多 , 通 常 一 個 團 約 有 20 人 , 賺 到 6 千 左 右 。 」
在 暑 假 期 間 , Simon 還 會 推 出 親 子 班 、 浮 潛 班 等 , 讓 小 朋 友 可 體 驗 潛 水 滋 味 。 「 小 朋 友 係 長 線 發 展 , 如 果 佢 鍾 意 潛 水 , 可 以 慢 慢 學 , 玩 好 多 年 。 」

06-06-2007


辦公室地址: 九龍 旺角 通菜街63號A 國榮大樓5字樓 C室

電話: 2568 2068    傳真: 2366 1723     電郵: info@WINEandDIVE.hk

水上項目專用帳戶:滙豐HSBC 809-131345-001 WINE and DIVE Ltd. 紅酒潛水會有限公司
紅酒項目專用帳戶:滙豐HSBC 809-344310-001 WINE and FOOD Ltd. 紅酒軒有限公司

版權所有 © 2005 - 2020 紅酒遊艇會